Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

Traceerbaarheid en het toenemend belang van gestandaardiseerde barcodes in de voedingssector

Inzetten op efficiëntie, kwaliteit,  kost en klantgerichtheid.
Dit kan dankzij de GS1 DataBar. Bekijk hoe Albert Heijn en de Colruyt hier gebruik van maken, en hoe SDE hierin hulp kan aanbieden.

 

Albert Heijn

Eind vorig jaar maakte de supermarktketen Albert Heijn bekend dat in 2013 de productetiketten geleidelijk worden voorzien van een nieuwe barcode. Aan de versleveranciers werd verzocht om na te gaan of hun printers in staat zijn om de GS1 DataBar te printen en welke aanpassingen in hun printsystemen nodig zijn om hun etiketten alsnog te kunnen voorzien van de nieuwe barcode. De mogelijkheden en voordelen  van de nieuwe barcode moeten dusdanig zijn, dat ze de benodigde investeringen ruimschoots compenseren. De GS1 DataBar kan op dezelfde ruimte als de bestaande barcode belangrijke extra informatie bevatten zoals houdbaarheidsdatum, batchnummer en gewicht. Als de hele (voedings)keten veel beter op houdbaarheidsdatum kan gestuurd worden, dan verlaagd de derving aanzienlijk. Duurzaamheid en kostenefficiëntie als gevolg.

Wat is een GS1 Databar?

De GS1 Databar symbolen zijn lineaire barcodes die nog compacter zijn dan ooit tevoren. Deze barcode is voornamelijk zeer handig bij het identificeren van kleine producten en/of om meer gegevens te kunnen weergeven op een kleine oppervlakte (GS1 Databar).

Lees meer over hun toekomstvisie.

 

 Colruyt

Colruyt implementeert reeds vele GS1 standaarden. Goederenontvangst, stockbeheer, EDI, scanning in de winkels en herbevoorrading. Colruyt maakte nu ook bekend dat het kwalitatieve productgegevens wenst van al zijn leveranciers. Colruyt kondigde aan dat het elektronische uitwisseling van de productfiche overeenkomstig de GS1 standaarden hoog op de agenda staat en volgens een strakke planning zal uitgerold worden. Colruyt wenst dat alle productfiches, zowel voor food als non-food voor meer dan 1.000 leveranciers, vanaf begin 2015 via het Global Data Synchronisation Network uitgewisseld worden. Een pre-roll-out vindt plaats vanaf juni 2014.

Wat is het Global Data Synchronisation Network?

Dit is een wereldwijd netwerk dat bestaat uit 30 gecertificeerde data pools. Deze data pools stellen bedrijven in staan om productfiches van deze bepaalde bedrijven op een gestandaardiseerde en efficiënte manier te synchroniseren met verschillende handelspartners, wereldwijd. Indien er aanpassingen aan de productfiches gebeuren, worden deze automatisch doorgestuurd naar de betrokken handelspartners.

Lees het persbericht.

 

Software Developments

Elektronische gegevensuitwisseling en gestandaardiseerde barcodes zullen in de toekomst verder aan belang toenemen. Bij SDE hebben we reeds jarenlange ervaring met deze materie, aarzel dus niet om ons te contacteren rond uw specifiek bedrijfsproject. Lees gerust ook eens ons referentieverhaal bij Transmeat-Renmans rond interne tracering.