Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

Raak de weg niet kwijt in Windows 8 en navigeer nog sneller

Windows 8 heeft een gedurfde nieuwe interface ontworpen voor zowel touch-apparaten als desktops en notebooks. Voor sommigen kan het verwarrend zijn nu er zoveel nieuwe manieren zijn om door Windows te navigeren. We zetten even de meest handige sneltoetsen en tijdbesparende tips op een rii.

 

 

Inloggen

Elementair om met je pc te kunnen werken, maar hier begint het avontuur reeds. Nadat je pc gestart is krijg je het lock screen te zien. Je kan de onderkant van je scherm met de muis vastnemen en omhoog slepen. Enkel nog je paswoord ingeven en en je kan beginnen aan je dagtaken. Een snellere manier is gewoon op een willekeurige toets op je toetsenbord drukken. Zo simpel kan het zijn!

 

Navigeren door het startscherm

Na het inloggen zie je de vernieuwde tegel-interface. Elk programma heeft zijn eigen kleurrijke tegel. Om doorheen deze tegels te navigeren kan je het scherm naar links of naar rechts slepen met je muis, of je kan het scrollwieltje op je muis gebruiken.

 

Tegels

De nieuwe, schermvullende, programma’s in Windows 8 (soms ook wel Metro apps genoemd) en andere snelkoppelingen staan op je startscherm. Hoe kan je het verschil nu zien? Programma’s die uit de Windows App Store komen hebben een mooie gekleurde tegel. De andere desktop programma’s gebruiken een simpele grijze tegel met daarop het icoon van het programma, net zoals de iconen die op je bureaublad staan.

Om deze tegels te beheren kan je rechts klikken op een tegel, de bovenkant van een tegel naar beneden slepen, of op je toetsenbord op de menu-knop drukken (die staat onderaan rechts op je toetsenbord, naast de rechter ctrl-toets). Je ziet dan onderaan je scherm de beschikbare acties voor dit programma, zoals de tegel verbergen van je startscherm of het programma van je pc verwijderen. Om je tegels te herschikken dien je ze enkel naar de gewenste plaats te slepen.

 

Windows 8 heeft Charme

Een heel handige sneltoets is Windowstoets + c. Deze combinatie brengt rechts een balk tevoorschijn, namelijk de Charms bar. Hier staan snelkoppelingen om te gaan zoeken, delen of naar de instellingen te gaan. Je kan ook rechtstreeks middels sneltoetsen naar de verschillende functies gaan:

Delen: Windowstoets + h

Instellingen: Windowstoets + i

Apparaten: Windowstoets + k

 

Wisselen tussen programma's

Om alle openstaande Windows 8 programma’s te zien druk je op de Windowtoets + Tab. Je krijgt dan in de linkerbalk een lijst te zien met alle openstaande Windows 8 programma’s te zien (het oude Alt + Tab werkt ook en toont dan alle programma’s, niet enkel die uit de Windows App Store).

 

Waar is mijn desktop?

Wie dacht dat de desktop uit Windows 8 verdwenen was hoeft niets te vrezen. Deze bestaat nog altijd, en is beschikbaar via de desktop-tegel of door Windowstoets + d te drukken.

 

Zoeken

Om snel dingen te gaan zoeken volstaat het meestal om gewoon je zoekopdracht te beginnen typen, zoals bijvoorbeeld de naam van een programma. Om specifieke zaken te zoeken kan je volgende sneltoetsen gebruiken:

Zoeken naar programma’s: Windowstoets + q

Zoeken naar instellingen: Windowstoets + w

Zoeken naar bestanden: Windowstoets + f

 

Instellingen wijzigen

Druk op Windowstoets + i en je krijgt het instellingenmenu te zien. De lijst met mogelijkheden die je te zien krijgt hangt af van welk programma je op dat moment aan het gebruiken bent. Door onderaan op “Pc instellingen” te drukken krijg je een mooie lijst te zien van alle instellingen die je op je pc kan wijzigen.

Meer geavanceerde gebruikers van Windows zullen zeker de toetsencombinatie Windowstoets + x kunnen waarderen. Hierdoor krijg je een snelmenu met koppelingen naar Task Manager, Command Prompt, Run, Device Manager, Event Viewer en nog veel meer!

 

Afsluiten

Je kan nu door Windows navigeren en programma’s starten, maar hoe sluit je die nu af? De combinatie Alt + F4 werkt nog steeds in Windows 8. Een andere manier is de bovenkant van het scherm vastnemen met de muis en tot volledig onderaan slepen.

Je pc volledig afsluiten kan op de volgende manieren. Ofwel open je de Charms bar (Windowtoets + c), klik je op instellingen, en daarna op Power. Je kan dan kiezen of je je pc wil afsluiten of in slaapstand brengen. Ofwel druk je op CTRL + ALT + DELETE en klik je rechts onderaan op de Power knop.

 

Wie niet genoeg kan krijgen van sneltoetsen kan op deze Microsoft Blog nog een mooie lijst bekijken.