Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

ERP-software zonder EDI wordt ondenkbaar in de toekomst

Electronic Data Interchange (EDI) staat voor de elektronische uitwisseling van bepaalde bedrijfsdocumenten in een standaard elektronisch formaat. Het gaat hierbij om aankooporders, facturen, verzendnota’s, douanedocumenten en bepaalde berichten of bevestigingen. Het vervangt dus eigenlijk de post, e-mail en fax. Hoewel e-mails uiteraard ook elektronisch zijn worden ze nog steeds eerder behandeld door mensen dan door computers, en daar ligt het verschil met EDI. De voedingssector speelt hierin vaak een pioniersrol aangezien voedingsbedrijven die bij de grote F1 ketens willen leveren worden verplicht om via EDI te communiceren.

U vraagt zich af of EDI, behalve het behouden van afnemers, uw bedrijf verder nog voordelen kan bieden? Een algemene stelregel is dat EDI een absolute must is voor bedrijven met veel relaties die grote hoeveelheden producten afnemen. Alleen vanuit financieel perspectief biedt het implementeren van EDI al indrukwekkende voordelen. Zo bespaart u vanzelfsprekend enorm veel uit aan papier alleen. Maar uiteraard zijn er nog voordelen. De hoeveelheid werk wordt sterk gereduceerd en de kans op fouten wordt miniem. Uw werknemers kunnen de vrijgekomen tijd nu productiever spenderen. Een ander belangrijk argument voor EDI is dat rust ontstaat door op een gestandaardiseerde, elektronische manier berichten uit te wisselen met afnemers en toeleveranciers. Geen rinkelende telefoons en faxapparaten meer en geen papieren documenten die het ERP-systeem moeten worden ingeklopt.Welke zaken heb ik nodig om aan EDI te doen?

  • Krachtig ERP-systeem met toekomstperspectief: bijvoorbeeld een erp-pakket als Microsoft Dynamics NAV laat integratiemogelijkheden toe om uw EDI-communicatie te stroomlijnen. Hiertoe is gegevensmapping noodzakelijk. Gegevensmapping zorgt ervoor dat gegevens onder de vorm van een EDI-standaardbericht naar de database van een ERP-software van een bedrijf worden gestuurd.
  • EDI standaard (bv EANCOM®, EDIFACT, ANSI X12): bilateraal overeen te komen met de handelspartner. Deze bepaalt de wijze waarop het EDI bericht wordt opgebouwd en aan welke richtlijnen het dient te voldoen.
  • EDI vertaler en communicatiesoftware: tool om EDI-berichten om te zetten naar een ‘inhouse’ formaat en omgekeerd. Daarnaast ook de juiste communicatiekanalen (bv VAN, AS2,...). Deze diensten kan aangeboden worden door een EDI solution provider.

 

Het is echter aan uw software-partner om u hierbij te begeleiden zodat u niet hoeft wakker te liggen van de techniciteit en u vooral kan focussen op uw business. Bij SDE hebben we reeds EDI-ervaring in diverse sectoren zoals de voeding en de bouwmaterialen. We zijn ervan overtuigd dat EDI-integratie in ERP-software de komende jaren alleen maar zal toenemen bij Vlaamse bedrijven. Aarzel dus niet ons te contacteren over deze materie.