Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

Basisonderhoud servers: zo begint u er zelf aan - IT-beheer

De felle opkomst van clouddiensten zoals Microsoft Office365 zorgen ervoor dat de servers binnen uw bedrijf wat minder werk te verduren krijgen, maar uiteraard huizen er nog heel wat andere applicaties op uw toestellen. In de meeste KMO's zijn de servers nog steeds het kloppend hart van de IT. Hieronder 3 zaken die u zelf in de gaten kunt houden om onverwachte problemen voor te zijn.

Op servers draaien allerlei toepassingen zoals e-mail, bedrijfstoepassingen, Sharepoint en bijvoorbeeld ERP-software. Daarnaast zijn ze de plek waar al uw data die van kritisch belang is voor uw bedrijf wordt opgeslagen. Spreekt voor zich dat u daar zo weinig mogelijk risico's wil mee nemen. Hou er daarom rekening mee dat servers geen toestellen zijn die één keer worden ingesteld en dan voor enkele jaren zonder onderhoud verder kunnen draaien. 

Hardware 

harddisk

Ten eerste is het belangrijk dat de server op vlak van hardware in orde is. Sommige onderdelen van een server zijn namelijk slijtage-gevoelig. Vooral de harde schijven bevatten heel wat bewegende onderdelen, draaiende schijven, bewegende naalden enzovoort. Een server zit ook vol met ventilatoren om het geheel te koelen die volcontinu draaien en heel wat stof vangen.

Vaak zijn er op uw server lampjes aanwezig die de status aanduiden van de belangrijkste hardware-onderdelen. Groen is OK, rood betekent minder goed nieuws. Neem zo snel mogelijk contact op met uw IT-partner als een lampje rood kleurt. Misschien draaien uw systemen nog wel maar vroeg of laat houden ze er mee op.

Doorgaans bestaan er ook softwaretools op de website van uw server-fabrikant om te controleren of de hardware-status van een server OK is. Een voorbeeld van zo een tool is de System Management Homepage van fabrikant HP. Via deze web interface kan in één oogopslag de status van de server gecontroleerd worden. 

 

Disk capaciteit

Een tweede belangrijk te controleren item bij een server is de disk capaciteit. U verzamelt jaarlijks heel wat gegevens in uw verschillende applicaties, denk maar aan alle ontvangen en verstuurd mailtjes, klantendatabanken, bestanden en zo meer.  Dat neemt allemaal stelselmatig meer plaats in op uw server.  Wanneer uw harde schijven in uw server voor 90 % vol staan beginnen uw applicaties te crashen. Het is namelijk zo dat ze nog wat vrije ruimte nodig hebben die gebruikt wordt als tijdelijk werkbestand. Als dat er niet meer is, dan is het game over. Het controleren van beschikbare capaciteit kan heel eenvoudig via de Windows Verkenner van uw server. Hier kunt u in één oogopslag de vrije ruimte zien op alle harde schijven. U kunt tijdelijk wat bestanden of grote mappen van uw server verwijderen zodat die opnieuw wat zuurstof krijgt maar bespreek met uw IT-partner hoe u dit capaciteitsprobleem het beste kan oplossen.

 

Performantie in de task manager

Het derde en laatste hulpmiddel voor het onderhoud van een server is de Task Manager. Hier wordt een heleboel informatie op een overzichtelijke manier weergegeven zoals het geheugengebruik, de processorbelasting, en de netwerksnelheid. Op die manier kan gemakkelijk worden gekeken welke software uw server sterk belast. Wanneer u klachten hoort over traag werkende programma's van uw medewerkers checkt u hier even. Ziet u een van de grafiekjes tegen de bovenkant kleven dan is eventueel upgrade van de machine noodzakelijk om vlot te kunnen blijven werken.

 
Om echt op uw twee oren te kunnen slapen en te genieten van een krachtige IT-omgeving moeten nog een aantal andere zaken op uw servers opgevolgd worden. U laat die echter best over aan professionele systeembeheerders. Als u wil weten wat u nog zelf kan doen om uw IT-infrastructuur onder controle te houden kunt u terecht in een aantal andere blogposts. Bijvoorbeeld over privé-apparaten van uw werknemers toelaten in uw KMO, hoe u zelf windows- en software-updates opvolgt of e-mail- en exchange-problemen voorkomen in uw bedrijf.

Als u vragen heeft over IT voor de KMO geef ons dan gerust een seintje, bijvoorbeeld via Twitter: @sofdevelopments of via ons contactformulier. We helpen u graag verder.