Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

Cloud computing: SaaS, PaaS en IaaS

Cloud computing is een echt buzzwoord. Er bestaan dan ook verschillende definities en omschrijvingen. We zien wel 3 verschillende types:

1) SaaS: Software as a Service
Een softwarepakket draait niet meer binnen de  eigen bedrijfsmuren, maar wordt door een externe partij als dienst aangeboden. De medewerker van het bedrijf is de gebruiker van bijvoorbeeld een e-mail- of CRM-pakket.

2) PaaS: Platform as a Service
Hier dient 'de cloud' als platform voor de ontwikkeling van SaaS-software of zelfs van interne toepassingen. In dit domein is de ontwikkelaar de gebruiker.

3) IaaS: Infrastructure as a Service
Hier wordt de volledige ICT-infrastructuur als dienst afgenomen, al dan niet als verlengstuk van de eigen interne ICT-infrastructuur. Hier is de gebruiker meestal een ICT-medewerker.

Voorbeeld Microsoft

Bij Microsoft kunnen we als voorbeeld Office 365 en Windows Azure aanhalen. Office 365 is een verzameling van softwareproducten dat door Microsoft wordt aangeboden als service (SaaS). Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online en de Office-pakketten zijn allemaal onderdeel van deze online dienstverlening. Microsoft levert die producten via het Internet en is ook verantwoordelijk voor onderhoud en beveiliging van deze diensten. Windows Azure kan gezien worden als zowel PaaS als IaaS, Windows Azure kunt u gebruiken als ontwikkelings-, hosting- en service management omgeving om eigen applicaties uit te rollen (PaaS). Gebruik makende van Windows Azure kunt ook nieuwe Windows Servers opzetten, virtualiseren en het gebruik aanpassen naargelang de noden (IaaS).

SDE bespreekt graag met u uw Cloud-verhaal