Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

7 stappen om van je ERP-implementatie een horror-story te maken!

bad adviceJe moet met veel rekening houden als je nieuwe ERP-software wil uitrollen in je organisatie. Er zijn veel, zo niet alle, van je mensen bij betrokken, er moeten meerdere partijen gecoördineerd worden. Wil je het echt in de soep laten draaien, volg dan nauwgezet deze stappen en het loopt gegarandeerd fout af!

Stap 1: Kies je ERP-pakket op basis van de foute criteria!

We stellen een duidelijk verschil vast tussen bedrijven die reeds eerder een ERP kozen en bedrijven voor wie het de eerste keer is. Bij veel nieuwkomers liggen de prioriteiten voor selectie niet juist wat een goed recept is om op voorhand te mislukken. Hieronder de ERP selectiecriteria van bedrijven mét ervaring:

  • Ervaring en ondersteuning van de ERP-partner
  • De reputatie van de basislaag van de ERP of software publisher
  • Software die zonder aanpassing al goed aansluit bij je business
  • Groeipotentieel en uitbreidingsmogelijkheden van de ERP
  • Prijs 

 

Wil je liever die foute criteria die bedrijven hanteren voor wie het de eerste ERP-implementatie is? 

  • Prijs
  • Prijs
  • Prijs
  • Snel implementeerbaar
  • Gebruiksgemak

 

Stap 2: Beperk voorbereiding tot een minimum!

Zonder gedetailleerd plan een ERP-implementatie aanvatten en hopen dat je het door quick thinking wel on-the-fly zal redden is perfect om met een horror-story te eindigen.  Je hebt simpelweg nood aan een duidelijk zicht op je huidige situatie, bestaande processen en de rollen van je mensen. De juiste ERP-partner zal je hier normaal gezien ook op wijzen als hij niet alleen uit is om zo snel mogelijk de deal te sluiten natuurlijk.

 

afstandStap 3: Hou je als management zo ver mogelijk weg van de implementatie!

Als je management de ERP-implementatie ziet als een IT-project in plaats van een business-project dan is je project klaar om te ontsporen. Als er teveel afstand is tussen het management en het project zal het ook voor de medewerkers veel gemakkelijker zijn om zich tegen de veranderingen te kanten en het implementatieproces te vertragen. 

Stap 4: Neem zoveel mogelijk hooi op je vork!

Een nieuwe ERP betekent niet alleen nieuwe software maar ook vaak een nieuwe manier van werken en soms zelfs een nieuwe manier van zaken doen met klanten en leveranciers. Afhankelijk van hoe groot deze change is, kan je soms maar beter kiezen om stap voor stap nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Zo kan je bijvoorbeeld eerst de financiële kant lanceren en wat later distributie en nog wat later voorraadbeheer. Doe je de big bang, liefst nog met al je vestigingen op hetzelfde ogenblik dan durft dit al eens fout af te lopen. 

Stap 5: Duw ALLES in je nieuwe ERP!

Als je elk stukje business logica in die ene applicatie wil persen dan speel je met vuur. Er zijn nu eenmaal andere applicaties die meer toegespitst zijn op specifieke activiteiten waardoor ze hiervoor beter geschikt zijn dan je gloednieuwe ERP-toepassing. Weten waar je de lijn trekt tussen wat in het ERP-pakket moet en wat je beter via een externe oplossing koppelt is goud waard. 

Stap 6: Ga er van uit dat je eigenlijk niet zoveel tijd en mankracht nodig hebt!

Wanneer je ERP-partner een budget voorstelt voor de implementatie dan deel je dat door zijn dagtarief en dan heb je min of meer de doorlooptijd van je project. Klinkt logisch toch? Je kan dan ook meteen door rekenen hoeveel tijd iemand in jouw bedrijf moet uittrekken om snel die nieuwe software draaiende te krijgen. Hou je aan deze redenering als je graag desillusies rond deadlines, gefrustreerde key-users en een algemeen slecht gevoel over de implementatie wil. 

SurpriseStap 7: Maak van de nieuwe ERP een grote verrassing voor iedereen! Surprise!

Om er echt voor te zorgen dat je mensen zich afzetten tegen het nieuwe ERP-pakket  vertel je er hen best zo weinig mogelijk over tot op het moment dat de ERP live gaat. Betrek hen zeker niet in aanloop naar de implementatie en vraag vooral hun mening niet. Hun kennis en ervaring van op de vloer is niet relevant voor jou. Jij bent namelijk bezig met de grote business-vraagstukken op te lossen met ERP. 

 

Hoewel je bij elke stap ongetwijfeld hebt gedacht dat jij daar niet voor zou vallen zou je schrikken hoe vaak ze de kop op steken. Kom op 19 juni luisteren naar de managers van YouBuild, Van Moer Group en De Ganck. Zij vertellen heerlijk rechtuit over hun ervaringen met hun ERP-implementatie.