Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

Mensen werken met ERP-systemen en niet omgekeerd

change management

Bij welke verandering dan ook, en zeker bij één waar er over de thematiek weinig maturiteit heerst binnen de organisatie zoals bijvoorbeeld een ERP-implementatie, is het cruciaal om voldoende aandacht te besteden aan de transitie die zo een technische implementaties met zich meebrengen.

Enkel reactief inzetten op change is onvoldoende en dat blijkt ook. Je team wordt zowel veranderaar als element van verandering en daarom is er nood aan een procesbewaker, hier projectleider genoemd.  Deze bestaat best niet uit één individu die het ganse ERP-traject moet trekken maar uit een representatief team zodat men niet enkel oog heeft voor de bestemming, het eindresultaat, maar ook de weg ernaartoe.

Systemen, bijvoorbeeld ERP, zijn krachtige tools die een wereld van verschil kunnen maken op voorwaarde dat zij ten dienste staan van de gebruikers èn je de link legt met de mensen waar je systemen van afhankelijk zullen zijn.

Het belang en de noodzaak van stakeholder engagement wordt veelal onderschat en dit vertaalt zich in de praktijk via operationele moeilijkheden, zaken waar men niet heeft bij stilgestaan van tevoren. Via een éénvoudige blueprint kan je achterhalen en analyseren welke impact deze 'klein ogende wijzigingen' daadwerkelijk zullen hebben voor je mensen, je management en je leveranciers. Om nog maar te zwijgen over je klanten want ook hier kunnen interne wijzigingen impact hebben in hoe je klanten de service ervaren, met uw diensten samenwerken.

De interne kracht : Durf je mensen activeren binnen het proces van verandering, zij vormen je sponsors en activeren op hun beurt anderen in je organisatie.

Het mooie aan verandering is dat je er intern niet enkel de vruchten van kan plukken maar dat je er ook op kan bouwen. Dat blijkt ook hier. Waar men eerst met groeipijnen te kampen had, voor begrijpbare redenen, gingen de laatste vestigingen in een mum van tijd autonoom werken. Gebruik maken van je interne know-how is dan ook cruciaal om de organisatieveranderingen tot een minimum te herleiden. 

Cambioworks Deze blogpost werd geschreven door Cambioworks.be experten in change management en lean consultancy. Cambioworks zal op 19/06 tijdens het event ERP: (h)eerlijk rechtuit het commentaar leveren bij de 3 ERP-cases die gepresenteerd worden. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, inschrijven kan via www.sde.be/erprechtuit