Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

Van Moer Group heerlijk rechtuit over implementatie ERP-software

Van Moer Group logoSamen met Joost Van Lierde, director bij Van Moer Group, blikken we terug op de gelijktijdige implementatie van ERP-software Microsoft Dynamics NAV bij 14 bedrijven van de groep. Op 19 juni zal Joost zijn verhaal doen tijdens een ERP-event bij Microsoft. Lees hier alvast een beknopte vooruitblik.

 

De 14 bedrijven van de logistieke groep moesten gelijk geschakeld worden wat betreft ERP. Sommige zaten reeds op oudere versies van Navision, andere beschikten over diverse ERP-pakketten. Deze uniformisering biedt grote voordelen: 1 versie om te beheren, 1 financiële backbone, één en dezelfde technologie om vervolgens specifieke systemen per bedrijf aan te koppelen, groepsrapportering, …

De eerste uitdaging in de ERP-implementatie was de hoeveelheid gegevens. Van 14 bedrijven alle klanten, leveranciers, services, financiële data evalueren en overbrengen is een titanenwerk. Daarbij komt dat dit best gebeurt door ervaren mensen van de respectievelijke afdelingen maar natuurlijk zijn deze sleutelfiguren reeds erg sterk bevraagd voor de dagelijkse operaties. Een harde maar noodzakelijke keuze voor het management om deze personen vrij te maken voor de ERP-implementatie met als gevolg dat het tijdelijk op operationeel vlak wat spanning geeft.

Bij het project van Van Moer startte halfweg de implementatie een nieuwe CFO die een aantal nieuwe wensen uitte voor de ERP. De belangrijkste was de mogelijkheid tot groepsrapportage over alle bedrijven heen. Gelukkig was er bij aanvang van dit ERP-traject gekozen voor een ‘agile’ aanpak waar vrij met budget en tijd geschoven kon worden waardoor deze grote wijziging halfweg het project kon worden opgevangen.

Met 100 gebruikers naar nieuwe administratieve ERP-software betekent heel wat verandering voor de mensen. Het kennisniveau dat noodzakelijk was, steeg pijlsnel. Dat zorgde voor een periode van verloop binnen de organisatie. De juiste mensen voor de juiste posities vinden, opleidingen organiseren en intern schakelen boden uiteindelijk een oplossing maar dit aspect wordt nog wel eens vergeten bij een ERP-implementatie.

Op 19 juni vertelt Joost Van Lierde meer over dit ERP-project. Hij gaat dieper in op de implementatie als onderdeel van Van Moer’s grotere Quantum-project, over de quick wins, uitdagingen en wat hij leerde. Inschrijven kan nog tot 18 juni.

 

We legden deze case ook voor aan change management specialisten van Cambioworks. Lees hier hun feedback.