Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

De ERP-trends van 2013 - u leest het goed tweeduizend dertien

backtothefuture

Twee jaar geleden vroegen we aan onze consultants en collega’s hoe zij de evolutie van ERP-software zagen. We schreven het e-book “Toekomsttrends in ERP-software”. Aangezien in 2015 de toekomst van elke dag is, keren we eens terug naar ons e-book en evalueren hoe ver we er naast zaten. 

 

 

2013 voorspelling 1: multi-device

multi-device“Uw administratieve software kan dus maar beter mobile proof zijn” blokten we in het e-book van 2013. Die bewering bleek 100 % correct, vandaag zien we dat bijvoorbeeld Dynamics NAV first party apps heeft voor de meest courante mobiele platformen.

2013 voorspelling 2: cloud

“Ook sommige ERP-toepassingen zullen naar de cloud verhuizen” valt er te lezen in het e-book van weleer. Vandaag blijft het woord ‘sommige’ nog steeds een sleutelwoord. Er worden grote stappen gezet, kijk maar naar de mogelijkheid om Navision in Office 365 te combineren, maar dit blijft sterk afhankelijk van implementatie tot implementatie.

web2013 voorspelling 3: web

“Door een koppeling te maken tussen uw administratieve toepassing en internetapplicaties breidt u op een gecontroleerde manier het bereik van uw ERP-pakket uit.” Vandaag is die koppeling bijna vanzelfsprekend geworden. Moderne ERP-software voorziet allerlei mogelijkheden om te koppelen en bijvoorbeeld Sharepoint, Skydrive of Office 365 integreren met Dynamics ERP zijn schering en inslag.

2013 voorspelling 4: maatwerk

“Tegenwoordig (2013) is er opnieuw ruimte voor maatwerk, maar dan wel maatwerk dat verder bouwt op een solide basislaag.” In de voorbije twee jaar voelden we de vraag naar maatwerk verder afnemen en de eis naar een gemakkelijk afstembaar basispakket groeien. Bedrijven zijn zich meer en meer bewust dat het soms beter is om hun processen aan te passen of te optimaliseren in plaats van er maatsoftware omheen te schrijven.

social erp

2013 voorspelling 5: Social (media) ERP

“Het ligt voor de hand dat ook binnen bedrijven de samenwerking tussen personen kan verbeterd worden als sociale media geïntegreerd worden in de nummer 1 bedrijfsapplicatie: het ERP-pakket.” Toegegeven daar waren we misschien iets te optimistisch. De opmars van alleenstaande CRM-applicaties namen de rol van ‘Social CRM’ op zich en applicaties zoals Yammer zorgden voor de ‘social werkplek’. De integratiemogelijkheden met ERP zijn er, zo zijn er reeds social listening componenten beschikbaar voor ERP maar vandaag worden ze nog niet echt ingezet. 

2013 voorspelling 6: (Business) Apps

We beweerden dat apps voor professioneel gebruik hun opmars zouden vinden. Enerzijds voor kleine deeltaken, en anderzijds als een soort van tweede scherm-applicatie maar niet echt om complexe ERP-processen mee te beheren. Daar kwam voorlopig nog niet veel van in huis. Wat we vandaag wel beginnen zien is dat ERP meer en meer modulair wordt en dat aparte modules via een app gebruikt kunnen worden maar ook dit staat nog in de kinderschoenen.

crm

2013 voorspelling 7: CRM scheurt zich los van ERP

“Professionele relaties worden echter steeds complexer en de kanalen diverser. Daarom zullen meer en meer bedrijven een gespecialiseerd CRM-systeem opzetten naast hun ERP-pakket.” CRM in de browser is gemeengoed geworden en de maandelijkse huurprijzen maken dit alles erg toegankelijk. Als we onze Dynamics CRM-collega’s mogen geloven, hebben heel veel bedrijven de laatste jaren de stap naar een extra CRM gezet.

Onze eigen ERP-klanten hebben ook steeds meer vragen rond CRM. Voor velen is de drempel en de bijhorende kost echter vaak nog een reden om eerst de CRM-mogelijkheden binnen hun erp (Dynamics NAV) ten volle te gaan benutten. Een belangrijk argument in hun keuze is ook vaak dat crm 20 % het gebruik van de tool op zich is, en 80 % het motiveren van hun medewerkers om die nieuwe manier van werken te omarmen. 

We kunnen concluderen dat we er niet ver naast zaten, op de onderwerpen van ‘social erp’ en 'business apps' na. We moeten wel toegeven dat een aantal voorspellingen nog maar zeer recent in een stroomversnelling zijn gekomen en dat we ze dus best ook overnemen in onze volgende voorspelling.

ERP2020-ebook

Uiteraard kijken we ook dit jaar weer vooruit in ons nieuwe gratis e-book 'ERP 2020 - Toekomsttrends in ERP-software voor middelgrote bedrijven'. Ontdek de 8 trends waartegen uw nieuwe ERP opgewassen moet zijn.