Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

Data overzetten naar je nieuwe ERP of niet?

Merak, specialist in archiefbewaring, digitalisering en datavernietiging, selecteerde SDE voor de herimplementatie van haar Microsoft Dynamics NAV ERP-systeem. Een van de absolute vereisten voor de boekhoudafdeling van Merak was het overzetten van de historische gegevens naar het nieuwe ERP-systeem.

Het grootste voordeel hiervan is dat er op alle vlakken continuïteit is. Ook het gebruiksgemak voor de afdeling is erg hoog. Indien de data niet wordt overgezet zal er voor een bepaalde periode in twee systemen gewerkt moeten worden en zal het oude systeem nog een tijdje ter consultatie beschikbaar moeten zijn.

Het nadeel is dat er in vele gevallen data-conversie moet gebeuren. ERP-systemen verschillen namelijk op database-niveau van elkaar waardoor het niet zomaar een kwestie van knippen en plakken is. Na de dataconversie moet er uiteraard datavalidatie gebeuren wat een implementatie met doorgedreven data-overdracht wat zwaarder maakt. Bij Merak viel dit best mee aangezien zij opnieuw voor Dynamics NAV kozen.

Een tweede nadeel is dat je ook de vervuiling uit je oude database meeneemt in je kraaknette nieuwe systeem. Denk aan dubbele contactpersonen, dummy producten enzovoort. Merak was zich hier van bewust en exporteerde zoveel mogelijk informatie om die eerst volledig schoon te maken maar zelfs na dit titanenwerk bleek er bij het live gaan van de nieuwe Navision nog af en toe vervuilde data op te duiken. Op zich niet zo verwonderlijk want die items die nog in gebruik zijn, bijvoorbeeld een leverancier met foute info waarvoor nog een factuur voor open staat, kan je niet opschonen. Zo draag je dus nog wel even wat vervuilde data mee.