Laatste Nieuws over Dynamics NAV, ERP en IT | SDE

Op onze blog kan je allerlei artikelen en nieuwigheden terugvinden met betrekking tot IT en ERP. Mis niets van de laatste nieuwtjes uit de wereld van ERP!

NAVIGATION - SEARCH

Als je wifi security 'WEP' is dan moet je actie ondernemen en dit is hoe dat moet

 

Alles is draadloos.  Je smartphone, je laptop, je tablet. het kan en is allemaal 'mobiel' omwille van het draadloos signaal. Dat signaal wordt door je draadloze router versleuteld zodat het onleesbaar door de ether kan vliegen waarna je smartphone, tablet, slimme thermostaat of IoT-device het terug ontrafelt en leesbaar maakt. Dat is veilig… behalve als je nog gebruik maakt van WEP-encryptie. Lees hoe je kan zien of jij nog deze zwakke versleuteling gebruikt en wat te doen.

 

wifi-encryptie-step-by-step

Hoe check je jouw wifi-encryptie?

  • Rechtsklik op het wifi-icoontje en kies Network & Sharing center.  
  • Daar zie je het wifi-netwerk dat je gebruikt. Klik er op.
  • Klik daarna op de Wireless Properties en vervolgens op het tabje security
  • Zie je WPA of WPA2 dan zit je goed.
  • Zie je WEP of zelfs No encryption dan moet je actie ondernemen.

Help! Er staat WEP of No encryption, wat nu?

Je kan jammer genoeg niet vanop je PC de encryptie aanpassen. Die wordt namelijk gestuurd vanuit je draadloze router Log in op het admin-gedeelte van je router om daar de encryptie te wijzigen. Je IT-manager of IT-partner kan je hierbij helpen. Stel dit niet uit, als extra motivatie stellen we voor dat je even op youtube kijkt hoe WEP-encryptie in minder dan 10 minuten gekraakt wordt.

Het is echter een belangrijke indicator dat in het algemeen IT-beveiliging niet zo hoog op de agenda staat in jouw onderneming en dat houdt vandaag heel wat risico’s in. We raden je aan een IT-security audit uit te laten voeren, geef ons maar een seintje als je dat wil bespreken

Daarnaast kan je kostenloos inschrijven op onze tweewekelijks mailtjes rond security om zo het IT-beveiligingspeil in je bedrijf zelf op te krikken.

Oef je hebt WPA of WPA2! Is je sleutel moeilijk genoeg?

Best zorg je er dan ook voor, dat je WPA PSK (Pre Shared Key) een complex paswoord heeft, met 'random' tekens, bv "8j(h^4&R3?zN^2@L". Wist je trouwens dat een WPA2 /PSK paswoord tot 63-tekens lang kan zijn?  Je maakt dus je paswoord ‘sterk’, dat wil zeggen zo lang als haalbaar is en met tekens uit de verschillende groepen (hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale karakters zoals ‘^’ door mekaar).

Je medewerkers hoeven dit wachtwoord slechts eenmalig in te geven en hun notebook, smartphone of ander toestel zal dit vervolgens onthouden.

Wat met gasten of bezoekers?

Als je vaak tijdelijke bezoekers over de vloer hebt die je ook wifi wil aanbieden, raden we aan om voor hen een apart wifi-netwerk op te zetten dat gemakkelijker toegankelijk is en dat bovendien volledig gescheiden is van al jouw bedrijfsgeheimen. Meer info daarover in deze blogpost.

 

Gratis event: 21 maart | 15u30 - 18u00 | Lochristi